Gotowanie kl. IG - konkurs organizowany przez Lubellę
Przepis:
Składniki na mniejsze porcje „na spróbowanie” dla 8-osobowej
klasy i rady pedagogicznej:
- 2 opakowania makaronu Lubella Pióra
- 2 piersi z kurczaka
- 4 małe cebule
-4 ząbki czosnku
-1 czerwona papryka
-1 mała cukinia lub połowa dużej
-1 opakowanie serka mascarpone
-3 jajka
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła
-2 garście szpinaku
- 4 pomidory
-łyżka masła
Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu.
Cebulkę pokroić na małą kosteczkę i podsmażyć z wyciśniętym
przez praskę czosnkiem. Na oddzielnej patelni podsmażyć
pokrojonego w kostkę kurczaka, wcześniej doprawionego solą,
pieprzem i sproszkowaną papryką. Do cebulki dodać paprykę
pokrojoną w kostkę oraz startą cukinię. Podsmażać około 5
minut, po czym dodać jeszcze pokrojone pomidory i dusić do
kilku minut. Na oddzielnej patelni podsmażyć szpinak na
masełku. Wszystkie składniki połączyć razem i dodać masę
zrobioną z serka mascarpone i jajek, którą wcześniej należy
roztrzepać. Mieszać przez minutę, podawać z makaronem.
Udekorować listkami świeżego szpinaku. Gotowe!