:: HOME :: AKTUALNOŚCI :: OGŁOSZENIA :: FOTO GALERIA :: KONTAKT ::

 

Gotowanie kl. IG -  konkurs organizowany przez Lubellę

 

Przepis:

Składniki na mniejsze porcje „na spróbowanie” dla 8-osobowej klasy i rady pedagogicznej:

- 2 opakowania makaronu Lubella Pióra
- 2 piersi z kurczaka
- 4 małe cebule
-4 ząbki czosnku
-1 czerwona papryka
-1 mała cukinia lub połowa dużej
-1 opakowanie serka mascarpone
-3 jajka
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła
-2 garście szpinaku
- 4 pomidory
-łyżka masła

Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu.
Cebulkę pokroić na małą kosteczkę i podsmażyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka, wcześniej doprawionego solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Do cebulki dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz startą cukinię. Podsmażać około 5 minut, po czym dodać jeszcze pokrojone pomidory i dusić do kilku minut. Na oddzielnej patelni podsmażyć szpinak na masełku. Wszystkie składniki połączyć razem i dodać masę zrobioną z serka mascarpone i jajek, którą wcześniej należy roztrzepać. Mieszać przez minutę, podawać z makaronem. Udekorować listkami świeżego szpinaku. Gotowe!

 

copyright © 2013 ZS.Płociczno - Tartak, RL